Op 12 januari 2022 hebben Jolanda Janssen uit Venlo en Angelique Jansen uit de Venray de start gevierd van hun nieuwe onderneming de Positief Gezonde Onderneming.
Zij richten zich op mkb-ondernemers, want deze sector is de motor van de Nederlandse economie met ruim 1 miljoen mkb’ers in Nederland. Ondernemers die inzicht willen krijgen in hun bedrijf, maar dan niet alleen langs financiële weg. Wat vinden medewerkers, klanten, ketenpartners en de omgeving van de ondernemer en zijn/haar onderneming? Past dit bij het beeld wat de mkb-ondernemer zelf heeft en is dit genoeg om succesvol de concurrentie een stap voor te blijven? Overziet de mkb-ondernemer alles of weet hij of zij niet goed wat te doen?
Om daar inzicht in te krijgen, is het model de Positief Gezonde Onderneming door beide dames ontwikkeld. Zij hebben kennis van zaken: vele jaren waren zij verantwoordelijk als directeur voor de bediening van zakelijke klanten in bancaire sector. Zij hebben aan menige (keuken)tafel gezeten om de toekomstplannen en de haalbaarheid daarvan met ondernemers te bespreken. Ondernemers in de meest uiteenlopende sectoren en van alle omvang. Doordat zij daarna als zelfstandig ondernemer verder zijn gegaan, weten zij ook uit eigen ervaring hoe het is om te ondernemen en geconfronteerd te worden met onzekerheden en veranderingen. Beiden hebben een universitaire opleiding gevolgd (economie en management & organisatie) en hebben daardoor de wetenschappelijke bagage om dit model te kunnen ontwikkelen.
“Door middel van een eenvoudige vragenlijst van ruim dertig vragen, die de ondernemer, naast andere stakeholders, ook zelf invult, krijgt de mkb-ondernemer inzicht in de kwaliteit van zijn of haar onderneming langs zeven bouwstenen variërend van bedrijfsvoering, klanten tot omgeving. De uitkomsten van deze vragenlijst worden gepresenteerd in een rapport, aangevuld met bevindingen en advies van een deskundig adviseur. Geen ellenlang rapport, maar enkele A’4tjes met duidelijke informatie waar de ondernemer echt iets aan heeft”, weet Jolanda.
Angelique vult aan: “Voor de prijs hoeft hij/zij het niet te laten, de tarieven passen bij het mkb, dus zeer betaalbaar! En wat betreft de uitkomsten? De ondernemer bepaalt zelf of hij of zij daar (deels) ondersteuning bij wil van een adviseur, maar is dat zeker niet verplicht. De ondernemer kan ook zelf aan de slag gaan met de adviezen en bijvoorbeeld een jaar later nog eens meten hoe het dan gesteld is met zijn onderneming.”
Voor meer informatie: zie pagina Aanpak op deze website